Prietenie mult sub limita bunului simt

Pentru ca azi-noapte m-am regasit pe mine dupa saptamani de nebunie si uitare in care am oscilat intre ceea ce sunt si nu sunt. Daca vrei sa atingi absolutul in tine invata ca omul trebuie sa te accepte cu tot ceea ce nu esti, nu doar cu ceea ce esti, si sa te vada asa cum ai putea sa fi, si sa te repare, si sa te sustina, si sa nu astepte ca , in momentul imediat urmator, sa ii intorci gestul. Aceea este afacere, este un schimb echitabil.

Respectul, prietenia si dragostea nu sunt afaceri desi sunt privite ca atare. Dezamagirea este marginea prapastiei.

Uneori trebuie sa sari in gol, in asa fel incat sa-ti treaca totul prin fata ochilor, si sa te lovesti de fundul prapastiei, si sa zaci indurerat, si sa treaca altii pe langa tine razand si aruncand cu pietre, dar sa nu-i bagi in seama. Si, intr-un moment de nebunie crunta, sa te ridici, si daca nu te poti ridica sa te tarasti pana la perete, si chiar daca este plan si alunecos, sa il fortezi sa-ti nasca denivelari, si sa le apuci, si cu toata durerea fizica si emotionala, sa te tarasti pe verticala, in sus, pana cand ai ajuns la suprafata. Asta este invierea...

Unii renasc, eu inviez; este o simpla diferenta a ceea ce ti-ai permis sa inveti in durere versus ceea ce iti permiti sa inveti dupa ce ai supravietuit durerii. In timpul durerii ai ochii si mintea incetosate; nu face alegeri, pentru ca vei face alegerea gresita.

Lectia? Cine nu iti este alaturi atunci cand iti este mai rau nu merita sa fie langa tine atunci cand iti e bine. Prefer sa fiu singura decat inconjurata de oameni mincinosi. Ma simt bine cu mine. Am incheiat o prietenie foarte lunga anul trecut, am incheiat alta de aproape trei ani acum cateva zile. Ani de zile de prietenie nu inseamna nimic atunci cand omul stie doar a (ma) judeca. Suport pana cand nu mai suport. Nu exista discutie din punctul in care nu mai suport. Nu vreau sa existe. Oamenii nu invata, oamenii nu se gandesc la motive, la piedici, la aspiratii facute praf, oamenii n-au timp sa se gandeasca la motivatiile tale. Dar tu trebuie sa te gandesti la motivatiile lor. Ti se impune. E de la sine inteles. Nu!

Totul se aduna... nu poti cara si problemele tale, si pe ale lor, nu poti sa ii sfatuiesti chiar daca ai lacrimi in ochi pentru  propriile tale neputinte ca, la o adica, atunci cand ceri ajutor, sa ti se raspunda ca "ar trebui sa incerci sa fii si tu normal" si sa iti fie chestionata fiecare problema sau alegere. Niciodata sa nu accepti asa ceva! Ti-am spus  "alege intre sfatuitor si manipulator" si am sperat ca vei face alegerea corecta: manipulatorul. Asa, macar unuia din voi ii va fi bine: lui.

Prea multi se agata de mine pentru a se salva pe ei. Eu sunt omul cu sfatul, cu vorba buna, cu gluma... jonglez in cuvinte cu ce ma doare pentru ca altii sa poata sa rada. Eu de cine sa ma agat cand ma scufund? Tot de mine? Am urme de gheare si colti in carne.

O ora de meditatie si vezi o bucatica de univers, si vezi multe, si iti oboseste mintea, si nu-ti mai poti tine capul ridicat datorita vibratiei din frunte si nas, si, per total, din craniu. Apoi adormi... si n-ai dormit atat de bine de 3 saptamani, chiar daca dormi cocarjat, intr-un fotoliu vechi, cu o perna in brate. E cald si e liniste, si ti s-a curatat mintea de rau...

Este o cruzime a lumii sa nu te mai poti apropia de nimeni pentru ca toti mint, toti inseala, toti vor dar nu dau nimic la schimb atunci cand prietenia nu este afacere ci medicament...ani de zile, nu imediat...

Si eu mint, dar n-as minti niciodata pentru a rani un om, dar nici pentru a-i ascunde noroiul cu care-l improsca altii. Prefer sa-l pierd.

Oricum, s-a incheiat. E liniste si pace in sufletul meu, in sfarsit!
 

Omul pe care nu l-a vrut nimeni

Dac-ai avea macar idee, Satana, cum zgarii de saptamani suprafata inimii mele...
N-ai idee... oamenii nu inteleg...
Am vrut sa va iubesc dar ati fugit de mine, toti!
Vrei sa fugi si tu? ... Mintea-mi sopteste ca nu sti cum sa te sustragi blestemului care s-a abatut asupra-ti...
Doamne! Daca am ajuns sa ma consider un blestem... ce-a mai ramas din mine?


 

În meditaţie


Am scris până la realizarea realităţii: vorbeam precum îndoctrinatul bisericii, şi mi-a fost rău, şi mi-a fost ruşine, şi mi-a părut că nu am luat drumul cel bun la bătut.
Ştii ce?
Scriu despre ceea ce cunosc şi iată, de aceea nu descriu oamenii în litere, căci despre ei am doar un cuvânt şi un gând de milă.
Ajunsesem precum mutantul ruşinat de calitatea-defect.
Îmi era frică de limbile despicate.
Dar cine? Cine altcineva să vă spună?
Şi de îmi veţi da crucea, vă voi pune să o căraţi în locul meu.
Şi dacă-mi veţi da cuiele, vi le voi înfige în inimi.
Şi de mă veţi pălmui... Vă voi pălmui la rându-mi.
Eu nu sunt Iisus.
Eu nu cred în bunătatea din om.
Eu nu accept batjocura. Dacă te agăţi de cuvintele mele, reneagă-ţi îndoielile, copile!
Eu nu pot să nu cred.
Şi cred în răul din om schimbat în bine.
Nu zdrobi omida, copile, căci iată, viaţa ei este miracolul divin, şi din ceea ce îţi provoacă scarbă de tine naşti scarbă de lume, şi lumea merită scârbă. Nu te mai chinui să prinzi firul de bine cu ambele mâini! Firul pluteşte într-o nebuloasă de smoală. Dar este prea uşor pentru a se scufunda şi străluceşte fastuos deasupra băltoacei. Dar iată, este atât de lipicioasă şi de neagră smoala minţii încât dacă-l poţi apuca, rămâi doar cu iluzia unui căpătâi despicat. 
Nu rupe aripile fluturelui de noapte şi nu ucide păianjănul când ţi-a ţesut Dumnezeu universul precum o panză şi tu ai luat gândacul în palmă, şi i-ai privit antenele , şi i-ai şoptit “şi tu eşti parte din mine, şi Dumnezeu e parte din noi” iar Dumnezeu şi-a întins mâna asupra-ţi şi ţi-a pieptănat părul cu degetele.
“Copile...” ţi-A şoptit. “Copile! Să nu mă ucizi!”
Şi apoi I-am alergat în braţe, căci toate cele necuvântatoare şi necuvântate dinainte au fost doar gânduri ale Lui. Şi-apoi I-am alergat în braţe, şi mi-am ascuns capul la pieptul Lui, şi era alb, şi m-A strâns, şi I-am spus “Doamne, Doamne! Am crezut că nu mai vi, dar Ai venit din nou, Tată...”
Şi m-a ţinut de mână... De ani întregi doar Dumnezeu este strânsoarea mâinii mele, şi chiar de-am ridicat-o asupra-ţi, am facut-o din durerea divină a urei pământeşti.
Omule! Omule! 
E sânge în aer şi nu îi simţi duhoarea!
“De ce sunt oamenii aşa, Tată?” am întrebat când numărătoarea paşilor în iarba tinereţii mi-a fost întreruptă de bătaia clopotului.
“...”
Nu vă pot spune, iertaţi-mă! Nu mi-a vorbit despre voi când ochii-i strâluceau ca doi luceferi găuriţi de pulsari. Cred că sub gene ascundea praf lichid de stele. Lumina e albă iar universul tremură.
Şi râul alerga stând în loc şi am sărit în apă, şi şi-A scufundat sfinţenia în propriile-I lacrimi pentru a mă lua de mână, şi I se scurgeau lacrimile din păr când am ieşit.
“Du-mă în întuneric...” am gândit.”La stele şi praf!”
“Nu astăzi...” mi-am răspuns singură.
Dumnezeu nu prea vorbeşte în cuvinte. Am ştiut că nu vrea.
“Vezi tu gradina asta?” I-am ghicit neliniştea.
Am vazut-o, Tată, dar nu o mai văd. Ziua, sufletul meu nu umblă. Doar noaptea, uneori, când e întuneric şi praf, de dorul cosmosului.
Şi A adormit săracul sub un pom, în iarbă, iar râul fusese lăsat în urmă de paşii sfinţi şi de paşii sufletului umanizat când, unul după altul, îmi tresărea sufletul în adoraţie pentru imperiul din coroana Arborelui Sfânt.
A adormit şi-am vrut să-I mângâi obrazul. N-am ştiut dacă am voie. Uneori vreau să-I sărut fruntea. Nu ştiu dacă am voie. Tata nu se supără, Tata se bucură... Tata îmi pune universul în palmă, Tata...
A adormit.
E obosit.
Şi am văzut îngerii desfăcându-şi aripile în cercuri, pentru a ne acoperi de ochii nimănui, până când unul m-a luat de mână şi a zis:”Vino!”
“Dar Tata a venit pentru mine!”
“E obosit, copile, lasă-L, vino!”
Am zburat mult timp... Am vazut totul redus la nimic si nimicul redus la tot...
Apoi nu mai ştiu...
Era întuneric în camera şi muzica se oprise.
 

In vis 1 si 2

Azi

Plecam... dar nu stiu unde. Ma urcasem in tren dar arata ca un autobuz cu scaune de metrou... Eram eu...
Apoi am sarit din tren pentru ca facuse pana.
"N-am timp de mizeriile astea!"
Si m-am intors acasa. Pe drum am inceput sa ma schimb si parca nu mai eram eu... frumoasa cum nu am fost de multi ani, fericita cum nu am fost de multi ani.
Doi copii am intalnit in drum, si m-au injurat, si m-am repezit sa-i trosnesc... i-am mangaiat pe cap. Unul era roscat si avea parul foarte fin. Celalalt era mic si brunet.
Copii...
Mi-am continuat drumul  si erau strazile goale, si erau trotuarele goale, si parca ma vedeam pe mine din afara si dinauntru.
Apoi am ajuns la rascruce.
Acolo erau oameni, si-au inceput sa rada, si sa injure, si mi-am grabit pasul cand am vazut o pietricica zburandu-mi pe langa tampla. Si cu cat mi-am grabit pasul mai tare, cu atat mai mari erau pietrele. M-am intors sa ma uit si nu, nu cadeau din cer.
"De ce aruncati?" i-am intrebat si au ras.
Am luat-o la fuga si pietroaie mai mari decat pumnii mei la un loc cadeau secerate in urma mea.
Apoi m-am adapostit. Am ajuns acasa si mi-a aparut un om in cale.
Nu stiu de ce am intrebat de parca m-as fi asteptat sa stie...
"De ce arunca cu pietre dupa mine?"
"O mai stii pe fata cu mintea violata de cuvinte?" mi-a raspuns.
"Mda..."
"Crezi ca te-ai schimbat... dar tot tu esti!"

Ieri

Eram si erau. Erau multi in jurul meu dar nu stiu cine erau... si era o cladire mare.
"Doamne! Am mai visat visul asta o data cel putin!"
M-am uitat in jur. Se prelingeau pe peretii mintii mele ca umbrele, si pe cat erau de prezenti, pe atat erau de absenti.
"Vine!"
( nu stiu daca am zis eu sau altul/alta)
Cineva era cu mine dar nu stiu cine.
Si-am luat-o la fuga si , brusc, nu mai eram doi ci mai multi. Si alergam pe scari in jos, si alergam, si totul parea foarte prafuit, si totul era parasit, si parca puteam sa-l vad cum vine...
"Vine dupa mine!" i-am spus unuia dintre ceilalti alergatori dupa viata si adapost. "Nu intelegi? O sa ma eviscereze! Diavolul vine dupa mine!"

Si-apoi m-am trezit. Eu nu cred in diavol. Asta-i problema mea... am o criza de identitate dupa cate-mi dau seama... nu cred in mine iar celorlalti le este doar teama de mine si cred pentru ca se tem si se tem pentru ca sunt prosti...

Am avut visul asta de cateva ori... nu-mi amintesc cu exactitate dar, daca voi reusi vreodata sa imi public cartea, sa stiti ca de aici se trage "Vine dupa tine!", teama principala a lui Lucifer, care asteapta miliarde de miliarde de ani ca cineva sa vina dupa el, fie ca sa-l iubeasca, fie ca sa-l distruga.
 

Lumina şi sânge



De-atâtea ori, în preumblările-mi sinistre
mi-am închis ochiul din frunte
pe alei veştede de toamnă sufletească!
Mi-am descleştat pumnii 
Dar vântul mi s-a scurs printre degete... la fel ca tine...
Cenuşă şi apă, sânge şi lumină,
Lumină şi sânge!
Cu şoaptele lunii te-am descântat
şi nu ai ştiut să mă îmbrăţişezi, vântule!
Într-o zi voi calca în gol... pentru ultima dată...
Nici atunci nu mă vei prinde...
Nu m-a născut eternitatea prizonier al fericirii.
Fericirea e lumină şi sânge
Când uiţîn cuvintele liniştii tot!
De-aş fi lumină m-aş îneca în neant 
Dar aş trăîn tine, suflete pereche.
Si de-aş fi sânge ţi-aş viola venele goale de amar...
Dar sunt sânge şi lumină,
Lumină şi sânge!
Eternitatea nu se scrie în cărţi, ci se trăieşte în mizerie!
Eternitatea este fericire...
doar când din roşşi alb naşti suflet.
Eu nasc întuneric şi apă...
Eu mor.
Şi totuşi, eu sunt ceea ce nu pot să simt...
Fericire şi eternitate.
 

Ganduri

"Aia nu e bine!"
"Asta nu e bine!"
"Linia e stramba!"
"Nota e falsa!"
"Vai ce rau arati!"
"De ce mananci din farfuria de prajituri? Aia e mancare cu sos! Nu poti s-o mananci din farfuria de prajituri!"

Du-te dracu! Du-te dracu! Taaaaaaaaaaaaaci!
Doamne!
...
Nu ma mai vad pe mine de lăturile care-mi curg din ochi... Lasa-ma sa traiesc sau lasa-ma sa mor! M-am saturat sa nu fiu buna de nimic pentru nimeni niciodata!
 

Omul sa invete sa invete!

Nu voi minti... in noaptea asta am ucis un om.
Va invia probabil peste-o zi, sau peste-o saptamana cand va gasi demn sa ma gratuleze cu insulte.
"Sa nu ucizi!"
Refuz!
Am incheiat un an al dracu de... mediocru. Nu mai pot sa simt nimic. Ma bucur! Ma bucur! Bravo, ingerule, bravo! Ai reusit, in cele din urma!
Am ras a prostie toata noaptea... merita oare? Da!
Parca-mi pare rau...
M-am saturat sa nu invatati nimic! Nu-mi pare rau, nu-mi pare rau, si nu repet doar pentru a ma convinge pe mine. Omul are nevoie sa-i pui biciul in carca din cand in cand.
Iti va intoarce un "multumesc frumos" ironic...
N-ai invatat nimic! Boule! Porcule!
N-am cuvinte...
Ba am:  omul sa invete sa invete.
Traieste aiurea de dragul de a manca si bea, traieste aiurea de dragul de a iubi si, cand, intr-un meci teribil cu soarta, da cu piciorul in tine, da gol, castiga pentru putin... si-apoi mingea-i ricoseaza direct in piept...
Nu-mi pare rau.

***

Tangoul vietii nu se danseaza cu omul care te-ar impinge de pe stanca, ci cu acela gata sa te prinda cand vrei sa sari. Chiar daca nu i-ai spus, chiar daca nu te vede... vine, vine, mancand pamantul intr-o disperare oarba sa te prinda de-un fir de par, si da!, da!, conteaza, chiar daca se va rupe. Vei sti ca cineva a fost atat de nebun dupa sufletul tau incat a vrut sa te mantuiasca de tine prinzandu-te de-un fir de par!
Dragostea e nebunie, nu lupta cu lumea, nu moft, nu trofeu!
De-aia nu mai exista... dragostea... 

***

Nesimtirea asta ma oboseste... nu pot sa dorm dar dorm... ma zvarcolesc si fuge patul de sub mine, si fug visele din calea mea... uneori.
Te-am visat azi-noapte. Nu stiu ce ziceai, dar erai... undeva, prin apropierea mea...
Esti mai aproape de mine in vis decat ai fost vreodata in realitate. Mint. Mint mult. Mereu mint. De ce?
Armura idealistului.
Mi-e somn... Are oare rost sa dormi cand te trezesti lipsit de vlaga?
Iti ti visele-n palma la trezire si razi ca prostul strangandu-le ca pe-un fluture-n prinsoarea mainii... Ce om prost! De-aia ma scufund.